Merikeskus Vellamossa Kotkassa sijaitseva Merivartiomuseo avaa merivartijoiden työtä kieltolain ajoista aina nykypäivään asti. Merivartijoiden tehtävä on valvoa Suomen merirajaa ja merellä liikkuvia, vastata meripelastuksesta ja huolehtia ympäristövahinkojen torjunnasta merellä.

Merivartiomuseon vuonna 2008 avattua näyttelyä päivitetään ja ajanmukaistetaan merivartioinnin 95-vuotisjuhlavuonna 2025. Verkossa on avautunut kysely, johon toivotaan yleisöltä vinkkejä ja mielipiteitä hyödynnettäväksi näyttelyn uudistustyössä ja museon kehittämisessä myös tulevaisuudessa. Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen merivartioinnista?

Kyselyyn vastaaminen vie noin 5–10 minuuttia, ja vastata voi sekä suomeksi että ruotsiksi. Kyselyyn voi vastata, vaikka ei olisi koskaan käynyt Merivartiomuseossa tai vaikka merivartiointi olisi kokonaan vieras asia. Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kaksi vapaalippupakettia Merikeskus Vellamoon.

Kysely on avoinna 14.4.2024 saakka Merivartiomuseon sivulla. Kyselyn toteuttaa Kymenlaakson museo.

Näyttelyuudistuksella nykyaikaan

Merivartiomuseon laadukkaasti toteutettu näyttely on kestänyt aikaa verrattain hyvin, eikä uudistustyötä tarvitse aloittaa tyhjästä. Kaikki sisällöt ovat edelleen ajankohtaisia, mutta esillepano kaipaa päivittämistä. Toiminnallisuutta ja kokeilemisen iloa halutaan vaalia jatkossakin.

Uuteen näyttelyyn on suunnitteilla osio, jonka sisältöjä voi vaihtaa helposti ja siten tarttua ajankohtaisiin aiheisiin matalalla kynnyksellä. Myös näitä aiheita kartoitetaan yleisökyselyn avulla.

Merivartiomuseo toimii Merikeskus Vellamossa osana Kymenlaakson museota, ja sitä ylläpidetään yhteistyössä Rajavartiolaitoksen kanssa.

Merivartiomuseon tähti on vuonna 1935 rakennettu vartiomoottorivene VMV 11. Kuva: Lasse Lehtinen.

Kutsu ystäväsi mukaan :)