* Tilaisuus alkaa kello 13 dosentti Ildikó Lehtisen esityksellä ”Kansanpuvut: arkea ja juhlaa”.
* Sen jälkeen PISTOS-kirjan tekijät Raili Airikka-Haapaniemi ja Tiija Malmi esittelevät kirjaa ja kertovat sen merkityksestä ja tekemisestä.
* Myös kirjan muilta tekijöiltä sekä kustantajan edustajalta kuullaan puheenvuorot.
* Lopuksi Tahdon!-näyttelyssä esitellään kruunumorsiamen moderni ja 1800-luvun puku.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

PISTOS-kirja tarjoaa ohjeita ja ideoita juuripukeutujalle eli henkilölle, joka esimerkiksi yhdistää pukeutumisessaan kansallispukujen osia, koruja ja koristeita nykymuotiin, tuulettaa suvun vanhaa kansallispukua käyttämällä sitä julkisella paikalla, tekee itselleen luukkuhousut tai innostuu perinteisistä kansannaisen koruista.

Useimmilla kansoilla on ollut omaperäinen puku- ja koristautumisperinne, jonka kulttuurineutraali pukeutuminen on kuitenkin syrjäyttänyt. Massamuotitrendit eivät kannusta omien perinteiden esille tuomiseen. Siksi nyt on aika ryhtyä juuripukeutujaksi!

PISTOS on pukeutumisen ideakirja, ohjekirja ja muotihistoriakirja yksissä kansissa. Monet ideoista soveltuvat valmisvaatteiden muokkaamiseen. Työohjeista löytyy konkreettisia, käyttövalmiita malleja esimerkiksi kirjontaan ja koristeompeluun.

Monivuotisen kehityshankkeen tuloksena syntyneen teoksen tekijöistä Raili Airikka-Haapaniemi on käsityön erikoistekniikoihin erikoistunut tekstiiliartesaani ja Tiija Malmi vaatetusalan ja tilarakentamisen artesaani. Käsikirjoituksen kansatieteellisen ja historiallisen aineiston on tarkistanut dosentti Ildikó Lehtinen ja työohjeiden toimivuuden ammattiopettaja Minna Manninen.

Kutsu ystäväsi mukaan :)