Viimsin Rantakansan museon pop up -näyttely venehallissa

Rajaton meri -näyttely kertoo kansojen, tavaroiden, tapojen ja ideoiden liikkumisesta Suomenlahdella.

Suomenlahden pohjois- ja etelärannikon luonnonolot eroavat toisistaan. Suomen puolella rannikko on kallioinen, sokkeloinen ja tuhansien kalliosaarten täyttämä. Vastapäätä odottavat Vironmaan pellot, kalkkikivitörmät ja itäisen Harjumaan kivikkoiset niemet ja pikkusaaret.

Ihmiset lahden molemmilla rannoilla ovat aina täydentäneet toisiaan – rantakansa on kuulunut yhteen ja samaan elämänpiiriin. Mitä kehnompi pelto, sitä ahkerammin on menty kalaan. Ihmisten mukana meren yli ovat kulkeneet tavat ja kulttuuri.

1800-luvulle asti rannikon peruselintarvikkeita olivat suolasilakka ja ruisleipä. Koska Suomessa oli hyvät kutuvedet, Tallinnan itäpuolisista rannikkokylistä lähdettiin Suomeen kalanpyyntiin. Suomen rantatalonpojat taas purjehtivat Vironmaalle vaihtamaan kalaa leipäviljaan.

Valtiot ovat moneen otteeseen yrittäneet rajoittaa rantatalonpoikien merenylitystä, mutta säädöksillä ei ole kyetty estämään merenkulkua. Neuvostoliitto tosin pystyi lähestulkoon katkaisemaan vastarantojen yhteyden puoleksi vuosisadaksi. Tänään kuitenkin liikutaan jälleen meren yli ja – kuten ennenkin – hankitaan vastarannalta tavaroita ja etsitään parempaa elämää.

Rajaton meri -näyttely on avoinna 15.9.2017-22.4.2018 Merikeskus Vellamon venehallissa. Näyttelyn on tuottanut Viimsin Rannikkokansan Museo (Rannarahva Muuseum) Virosta. Pääsyliput 10/6 €, Museokortti, alle 18-vuotiaat maksutta.

Tutustu Vellamon tarjontaan!

Lasia kaikille – Karhula 1889-2009

Karhulan lasitehdas (1889-2009) oli yksi Suomen merkittävimpiä lasitehtaita. Näyttely esittelee tehtaan tuotantoa.

Kutsu ystäväsi mukaan :)