Niina Mantsinen (s. 1986) on Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva tekstiilitaiteilija, jonka teosten lähtökohtina ovat graffitit, katutaide ja perinteiset ryijyt. Mantsinen yhdistää ryijyissään graffitin urbaanin ja laittoman puolen tekstiilin kotoisuuteen, lämpöön ja perinteisyyteen. Tämä jännite tekee teoksista kiinnostavia.

Sekä graffitit että perinnetekstiilit ovat usein syntyneet ilman muodollista taiteilijankoulutusta. Molempien ilmaisumuotojen kohdalla rajanveto taiteen ja itseilmaisun välillä on välillä vaikeaa – Mantsinen itse ei näe tätä rajausta edes merkittävänä.

Vaikka graffitien ja ryijyjen välillä on paljon yhteistä, ne tulevat näennäisesti eri maailmoista. Graffitit maalataan koville pinnoille, kun taas ryijyt ovat pehmoisia. Siinä missä spraykannu on teknisesti äärimmäisen nopea tapa siirtää väriä pintaan, ryijyt ovat kaikkea muuta kuin nopeita tehdä.

Mantsinen kutoo myös kangaspuilla, mutta graffitiryijyt hän tekee tuftaamalla. Kyseessä on tekniikka, jossa villalangat pujotetaan kynän tapaisella työkalulla pisto kerrallaan kehikkoon pingotetun pohjakankaan läpi. Mantsinen on päivittänyt perinteisen tekniikan modernimmaksi hankkimalla käyttöönsä paineilmalla toimivan koneen, jolla lankoja saa kiinnitettyä selvästi aiempaa nopeammin.

Kutsu ystäväsi mukaan :)