Tervetuloa Ruotsinsalmi-paviljonkiin katsomaan, mitä Varissaaren lämpimien auringonottokallioiden ympärillä tapahtui yli 230 vuotta sitten. Paviljongissa kerrotaan Ruotsinsalmen taisteluista 1789 ja 1790 sekä hylyistä, jotka lepäävät meren pohjassa saaren ympärillä. Hylkyjen lisäksi keskiöön nousevat ihmisten tarinat.

Ruotsinsalmi-paviljonki avautuu yleisölle 10.6.2022 klo 10. Kymenlaakson museon tutkija Vilma Lempiäinen on paikalla esittelemässä näyttelyä klo 12-16. Paviljongissa on kahvitarjoilu. Avajaispäivänä alle 18-vuotiaat matkustavat Varissaareen yhteysalus Klippanin kyydissä maksutta.

Näyttelyyn voi tutustua kesäaikaan ravintola Vaakun aukiolopäivinä klo 12-18. Paviljonkiin on vapaa pääsy.

Sisällöltään ja tyyliltään paviljonki liittyy Merikeskus Vellamossa esillä olevaan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyyn, josta tuttuja henkilöhahmoja on tuotu paviljonkiin piirrettyinä versioina. Alkuperäiset valokuvat on ottanut muotikuvaaja Elina Simonen. Paviljongissa on myös Ruotsinsalmen hylyistä peräisin olevia sotalaivojen osia, joiden paikkoja laivassa voi tutkia esillä olevista piirroksista. Henkilöiden ja hylynosien piirrokset on laatinut sukeltaja Kalle Salonen.

Vitriinien esineet ovat 3D-tulostettuja ja maalattuja kopioita fregatti St. Nikolain hylystä tehdyistä löydöistä. Oikeat esineet voi nähdä Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä Vellamossa.

 

Kuvassa kullanvärinen pieni matkaikoni hiekalla.

Matkaikoni. Ristiriipukset ja pienoisikonit antoivat hengellistä tukea ja turvaa. Ne olivat monen tärkein omaisuus laivalla. Aiheena oli usein merenkulkijoiden suojelija Pyhä Nikolaos.

3D-tulostettu kopio fregatti St. Nikolaista nostetusta ikonista. Aito ikoni on esillä Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä.

Kutsu ystäväsi mukaan :)