Raisiolainen sukeltaja ja filatelisti Jouko Moisala on koonnut Tietokeskus Vellamon pienoisnäyttelyyn kuvia, tekstiaineistoja ja S/S Park Victoryn hylystä nostettuja esineitä, jotka kertovat aluksen dramaattisesta historiasta ja sukelluksista hylyllä. Näyttelyyn voi tutustua maksutta Tietokeskus Vellamon aukioloaikoina ti, to 10-16, ke 10-18 ja pe 10-15. Maanantaisin ja viikonloppuisin Tietokeskus on suljettu.

Yhdysvaltalaisen S/S Park Victoryn haaksirikko on yksi rannikoittemme tunnetuimmista haaksirikoista. Täydessä kivihiililastissa ollut alus matkasi joulukuussa 1947 Yhdysvalloista Suomen Utöseen, missä se jouluaaton kauniissa säässä ankkuroitiin odottamaan aamuyöksi suunniteltua luotsattua loppumatkaa Helsinkiin. Sää kuitenkin huononi niin, että puolenyön aikaan tuuli oli jo myrskylukemissa ja sakea lumipyry vähensi näkyvyyden olemattomiin.

Utössä oltiin tietoisia vaikeuksiin joutuneen aluksen ongelmista, joten miehistön pelastustoimiin ryhdyttiin nopeasti. Ankarassa kelissä utöläisten onnistui pelastaa aluksen 48 hengen miehistöstä 38 henkeä sekä alukseen jo noussut luotsi.

Utössä S/S Park Victory on edelleen asukkaiden muistoissa. Saaren rukoushuoneen kymmenhaarainen kynttelikkö muistuttaa haaksirikossa menehtyneistä kymmenestä merimiehestä, mutta samalla myös onnettomuudesta pelastuneista. Sukellusta harrastaville S/S Park Victoryn hylky on tänä päivänä suosittu kohde.

Kutsu ystäväsi mukaan :)