Vellamon ystävät ry on koonnut näyttelyn, joka esittelee fregatti St. Nikolain ja mahdollisesti muiden Ruotsinsalmen taisteluissa 1789-90 uponneiden alusten tammesta tehtyjä esineitä sekä joitakin ajankohdan rahoja. Kesällä Kotkan kaupungintalon Ruorin ikkunoilla esillä ollut näyttely on nyt siirtynyt Merikeskus Vellamon Ruumaan, missä siihen voi tutustua maksutta 30.10.2020 asti ti, to-pe 10-17 ja ke 10-20. Viikonloppuisin ja maanantaisin Ruuma on suljettu.

Kun venäläisen St. Nikolain hylky löydettiin väylätöiden yhteydessä vuonna 1948, Suomessa ei vielä ollut muinaismuistolakia, joka olisi suojellut löytöä. Laki tuli voimaan 1963. Niinpä 1950-luvulla sukellettiin paljon hylkyjen tammisia osia paikalliseen käyttöön. Mm. Enso-Gutzeitin Kotkan tehtaalla, Kotkan kaupunginteatterissa ja ammattikouluissa puutyöosastoilla sekä yksityishenkilöillä oli monia laivalankun pätkiä.

Näyttelyllä halutaan osoittaa, miten paljon ja monenlaisia esineitä hylkyjen tammesta on tehty. Esille on saatu monipuolinen valikoima, mm. vieraskirjoja, kynttilänjalkoja, hedelmäveitsiä, kynäteline ja veistos. Esineet liittyvät seudun historiallisiin tapahtumiin, mutta eivät kuitenkaan ole museoesineitä, vaan pikemminkin muistoja menneistä ajoista.

Näyttelytyöryhmä: Sirkka Kotola, Kaisa Rönkä, Kari Rämä, Leena Aro, Matti Heikkilä ja Marja Pätäri sekä muut Vellamon ystävät ry:n hallituksen jäsenet Seija Piiparinen, Marja Merovuo, Tuula Mäkitalo, Matti Jylhä-Vuorio, Pirjo Kurki ja Merja Silventoinen.

Tietoa fregatti St. Nikolaista

St. Nikolai rakennettiin Kronstadtin telakalla talven 1789–1790 aikana. Alus oli osa viiden aluksen sarjaa, joka rakennettiin Ruotsinsalmen ensimmäisessä meritaistelussa ruotsalaisilta saaliiksi saadun saaristofregatti Björn Järnsidan mallin mukaan. St. Nikolai laskettiin vesille 23.4.1790.

Kustaan III:n sodan kolmantena sotakesänä Ruotsin ja Venäjän saaristolaivastot kohtasivat toisensa Ruotsinsalmen toisessa meritaistelussa nykyisen Kotkan edustalla 9. heinäkuuta 1790. Taistelussa Ruotsi sai murskavoiton. Ruotsalaisten tykkitulesta saamiensa osumien seurauksena St. Nikolai upposi vieden mukanaan syvyyksiin sekä aluksen päällikön että valtaosan n. 400 hengen miehistöstä.

Kutsu ystäväsi mukaan :)