Suomen Majakkaseuran perinteinen elokuvakiertue saapuu toistamiseen tänä syksynä Merikeskus Vellamoon. Auditoriossa esitetään kaksi elokuvaa, jotka vievät katsojan Pohjanlahdelle. Elokuvaesityksen yhteydessä on Suomen Majakkaseuran myyntipiste, jonka tuotot käytetään majakoiden kunnostukseen ja suojeluun sekä majakkakulttuurin ylläpitämiseen. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Ohjelma

klo 13.30 Suomen Majakkaseuran myyntipiste avautuu.

klo 14.00 Elokuva Kiehtova Pohjanlahti, kesto 50 minuuttia.

Uutuusdokumentti kertoo Märketiltä Tornioon ulottuvan Pohjanlahden ja sen merenkulun tarinan liki tuhannen vuoden ajalta. Elokuva esittelee Pohjanlahden kauneimpia saaristomaisemia ja majakkasaaria myrskyllä ja tyvenellä. Mukana on niin laivojen, merimerkkien, väylien, luotsauksen kuin jäänmurronkin kehitys suurella merialueella, jolle ominaista on ollut maan nousu ja jopa yli puolet vuodesta liikennettä haitannut jääpeite. Elokuvassa kuullaan niin luotsauksen, jäänmurron kuin pirtusodankin tuntijoita. Kiehtova Pohjanlahti -elokuvaan on haastateltu muun muassa majakkalaiva Kemin lämmittäjää, joka muistelee elämää majakkalaivalla ja kertoo syysmyrskyssä sattuneesta läheltä piti –tilanteesta.

15.00 Väliaika. Majakkaseuran myyntipiste avoinna.

klo 15.15 Elokuva Ulkokalla – sukuni aika majakkasaarella, kesto 30 minuuttia.

Väliajan jälkeen nähdään Ulkokalla – sukuni aika majakkasaarella, joka kertoo yhden majakanvartijasuvun tarinan eteläiseltä Perämereltä. Lyhytelokuva kuvaa elämää puuttomalla majakkasaarella, sen karuutta ja yksinäisyyttä, mutta myös onnen hetkiä keskellä aavaa merta, välillä jäiden ja myrskyjen eristämänä.

 

Kuvassa: Kaijakarin majakka, Pori. Kuva: Pekka Väisänen.

Kutsu ystäväsi mukaan :)