Jouko Aaltosen dokumenttielokuvan Neljä elämää seitsemällä merellä päähenkilö on yli 100-vuotias venevanhus nimeltä Pitkäpaasi. Elokuva kertoo veneen seikkailuista maailman merillä mantereelta ja omistajalta toiselle. Joku omistajista haaveilee uudesta elämästä meren takana, toiselle taas vene merkitsee vapautta, mahdollisuutta elää ikuisesti vaeltaen. Neljä elämää seitsemällä merellä on tarina niistä unelmista ja ihmistä, jotka venevanhus on elämänsä aikana kohdannut.

Pitkäpaasi valmistui Norjassa legendaarisen suunnittelija Colin Archerin telakalla vuonna 1898. Se toimi luotsikutterina 1920-luvun lopulle, minkä jälkeen sillä purjehdittiin yksityisomistuksessa maailman kaikilla merillä. Veneen nimeksi tuli välillä Inaé, mutta nimi palautettiin Pitkäpaadeksi, kun vene vuonna 2000 ostettiin takaisin Suomeen. Pitkäpaasi on nyt kunnostettu alkuperäiseen asuunsa, ja se kuuluu Suomen merimuseon kokoelmiin edelleen purjehtivana aluksena.

Vuonna 2007 valmistuneen elokuvan tuotannosta vastaavat Illume Oy ja Suomen merimuseo. Kesto 51 minuuttia. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Kutsu ystäväsi mukaan :)