Neuvostoliitto kohdisti 80 vuotta sitten Helsinkiin ja useisiin Suomen kaupunkeihin pommituskampanjan. Sen tavoite oli pakottaa Suomi irti sodasta Moskovan ehdoilla. Myös Kotka joutui pommitusten kohteeksi.  Helmikuun 11. päivä 1944 kaikkiaan 150 konetta yritti tuhota Kotkan maan tasalle. Hyökkäys kuitenkin epäonnistui.

Suurpommituksista teoksen Helsinki 1944 – Taistelu pääkaupungista (SKS 2023) julkaissut dosentti Ville Jalovaara kertoo luennolla, mitä Kotkassa ja Helsingissä noina kohtalokkaina hetkinä tapahtui.

Luennon yhteydessä yleisön on mahdollista ostaa Jalovaaran kirja hintaan 25 €. Suosituksena korttimaksu, mutta myös käteismaksu on mahdollinen.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Luentoa voi seurata paikan päällä Merikeskus Vellamon auditoriossa, ja se myös suoratoistetaan. Linkki alla. Tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan Vellamon YouTube-kanavalla.

youtube.com/live/

Kuva: Hotelli Meritornin kellarissa sijainnut Kotkan torjuntakeskus toiminnassa. Kuvalähde: SA-kuva, kapteeni Leo Vepsäläinen.

Kutsu ystäväsi mukaan :)