Suomenlahti on aina ollut tärkeä kaupan valtatie, joka on vaikuttanut elämään itäisten alueiden karuilta saarilta Pietariin, Tallinnaan ja Suomen rannikkokaupunkeihin saakka. Merta pitkin liikkuivat kauppiaiden ohella salakuljettajat.

Tietoherkku pohjautuu Vaarallisilla vesillä – Salakuljetusta ja seprakauppaa Suomenlahdella -kirjaan (2021), joka vie aikamatkalle itäisen Suomenlahden ulkosaaristoon. Johanna Pakolan kirjoittama ja John Nurmisen Säätiön kustantama teos kertoo saariston asukkaiden arjesta ja kekseliäisyydestä ankaran luonnon ja yhteiskunnallisten mullistusten armoilla. Kirjaa on myynnissä Vellamon museokauppa Plootussa.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton ja se järjestetään Merikeskus Vellamon auditoriossa (Tornatorintie 99, Kotka).

Esitys myös lähetetään suorana verkossa keskiviikkona 14.9.2022 klo 17, ja tallenne tilaisuudesta on katsottavissa jälkikäteen Merikeskus Vellamon YouTube-kanavalla kahden viikon ajan.

Kuva: Ulkosaariston naisten arkeen kuului kalankäsittely. Kuljetusastioiksi kelpasivat niin kaukalot, pärekorit, laatikot kuin miinankuoretkin. Kuvateksti kirjasta Vaarallisilla vesillä – Salakuljetusta ja seprakauppaa Suomenlahdella. Kuva: Kymenlaakson museo.

Kutsu ystäväsi mukaan :)