Ota oma kudin mukaan ja tule kuuntelemaan, miten neulonnan taito on muuttunut vuosikymmenten aikana ja mitä kulloinkin on neulottu ja miksi.

FT Anna Rauhala tarkastelee esityksessään neulontaan liittyviä syitä ja merkityksiä vanhasta maatalousvaltaisesta 1800-luvun yhteiskunnasta nykyiseen globalisoituneeseen maailmaan. Neulonta on näyttäytynyt naisten tärkeänä kansalaistaitona, mutta oliko neulominen ennen pelkkä välttämättömyys pakon edessä vai liittyikö siihen lisäksi muita syitä? Entä ovatko miehet tarttuneet puikkoihin ennen otsikoihin noussutta talviolympialaisten Knitting Team Finlandia? Nykyisin neulominen mielletään iloa tuottavaksi harrastukseksi eikä neuleita tehdä enää vain tarpeeseen kuten aiemmin. Mitä iloa tuottavaa sinun puikoillasi Tietoherkun aikana syntyy?

Merikeskus Vellamon tapahtumissa noudatetaan viranomaissuosituksia ja pyydämme ystävällisesti ottamaan huomioon turvavälit ja muut turvaohjeemme. Tilaisuuksissa on paikkoja rajoitetusti ja ne jaetaan saapumisjärjestyksessä. Suosittelemme kasvomaskien käyttöä. Käsien pesuun tarjoutuu mahdollisuus aulan lähettyvillä ja näyttelytilojen takakäytävällä sijaitsevissa WC-tiloissa. Käsidesiautomaatteja on useissa pisteissä ympäri taloa.

Anna Rauhalan väitöskirja Neulonnan taito julkaistiin 2019 Suomen Muinaismuistoyhdistyksen Kansatieteellinen Arkisto -sarjassa. Teos löytyy myös sähköisenä:  https://helda.helsinki.fi/handle/10138/307664

 

Kutsu ystäväsi mukaan :)