Majakkalaiva Kemi on Suomen viimeinen toiminnassa ollut majakkalaiva ja ainoa Suomessa palvelleista kahdeksastatoista majakkalaivasta, joka on museoitu. Majakkatoiminnan ohessa alus toimi myös luotsiasemana. Valtakunnallisesti merkittävän museolaivan arvoa lisäävät lähes alkuperäisenä säilynyt höyrykoneisto ja ankkurivarustus.

Alus rakennettiin vuosina 1900-1901 Porin Konepajalla. Valmistuessaan se sai nimekseen Nya Äransgrund, sillä se toimi ensimmäiset vuodet Helsingin edustalla rinnan Gamla Äransgrundin kanssa. Valmistuessaan alus edusti aivan uutta mallia, jollaista vesillämme ei ollut ennen nähty. Merkittävien parannusten tavoitteena oli, että alus pärjäisi asemapaikallaan mahdollisimman pitkään alkutalveen asti. Siinä oli myös höyrykone, joten matka asemapaikalle sujui omin konein.

Monen tehtävän ja asemapaikan jälkeen alus peruskorjattiin vuosina 1955-1956. Sen kirkkaanpunaisiin kylkiin maalattiin valkoisin tolppakirjaimin KEMI uuden asemapaikan mukaan. Vuodesta 1960 alkaen Kemi oli Suomen ainoa majakkalaivana palveleva alus. Vuonna 1975 sen korvasi kiinteä pohjamajakka.

Suomen merimuseon kokoelmiin kuuluva M/A Kemi säilytetään yleisölle avoimena, kelluvana museoaluksena. Nyt läpikäydyn restauroinnin jälkeen on keskeistä turvata aluksen hyvä kunto jatkuvalla huollolla, olosuhteiden hallinnalla sekä määräaikaisilla telakoinneilla. Alus kunnostetaan pääosin 1960-luvun asuun pitkän työuran aikana syntynyttä kerroksellisuutta kunnioittaen.

Kemin tutkimusta ja restaurointia esittelee toinen hankkeen restaurointisuunnittelijoista, arkkitehti Pauliina Saarinen Arkkitehtitoimisto Livadysta.

Esitys lähetetään suorana verkossa keskiviikkona 4.5.2022 klo 17, ja tallenne tilaisuudesta on katsottavissa jälkikäteen Merikeskus Vellamon YouTube-kanavalla. Katsojilla on mahdollisuus esittää esitelmän aikana kysymyksiä kirjoittamalla ne YouTube-kanavan keskustelukenttään. Tilaisuuden lähetys ja tallenne löytyvät osoitteesta youtu.be/b2lYCY9-U6o

Tilaisuutta voi seurata myös paikan päällä auditoriossa. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Kuvassa majakkalaiva Kemi kesällä 1972. Kuva Martti Heikkinen, Suomen merimuseo, Museoviraston kuvakokoelmat.

Kutsu ystäväsi mukaan :)