“Oli rahaa, oli juotavaa, oli naisia. Oli uusia satamia, ryyppäämistä ja tappelua. Kaikkea senaikaista oikeaa merimiehenelämää”, kuvasi vuonna 1896 syntynyt merimies 1900-luvun alkupuolen merimiesten vapaa-ajan viettoa satamissa. Lausahduksessa kuvastuu kuitenkin vain yksi ulottuvuus merimiesten maskuliinisuudesta – ulottuvuus, josta monet merimiehet myös pyrkivät etäännyttämään itseään.

Esitelmässä käydään läpi merimiesten maskuliinisuutta, jossa korostuivat eri puolet riippuen siitä, tarkasteltiinko asiaa laivatyön, satamien ja vapaa-ajanvieton vai kotona odottavan perheen näkökulmasta. Aina merimiesten ei ollut omien sanojensa mukaan helppoa sovittaa näitä eri puolia yhteen. Vaikka moni löysi “kodin” merimieselämästä ja kanssatovereista, merimatkoilla podettiin myös koti-ikävää ja etenkin vuosien poissaolot saattoivat johtaa syvempiin kuulumattomuuden tunteisiin. PhD Laika Nevalainen luennoi.

Esitelmä on Sex and the Sea -näyttelyn oheisohjelmaa.

Tietoherkku-luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Keskiviikkoiltaisin klo 17-20 myös kaikkiin Vellamon näyttelyihin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Kutsu ystäväsi mukaan :)