Lotta Svärd -järjestö oli naisten vapaaehtoinen ja aseeton maanpuolustusjärjestö, joka toimi vuosina 1921—1944. Järjestö alkoi kasvattaa seuraavaa lottasukupolvea tyttötyön kautta 1930-luvun alussa. Pikkulottatoiminnasta tuli nopeasti aikakauden tyttöjen suosituin järjestäytymismuoto, joka tarjosi huvia, hyötyä ja isänmaallista kasvatusta.
Sota-aikana pikkulotat toimivat kotirintamalla korvaamattomana apuna aikuisille lotille ja suomalaisille perheille. Kunnianosoituksena pikkulottien tekemälle työlle heitä alettiin kutsua lottatytöiksi. Luennolla tarkastellaan pikkulottien vaiheita, toimintaa ja merkitystä aikuisjärjestön rinnalla.
Esitelmän pitää filosofian tohtori Seija-Leena Nevala. Hän on tutkinut Lotta Svärd -järjestön historiaa mm. väitöskirjassaan sekä pikkulottia ja sotilaspoikia tarkastelevassa teoksessaan.
Esitys lähetetään suorana verkossa keskiviikkona 23.2.2022 klo 17, ja tallenne tilaisuudesta on katsottavissa jälkikäteen Merikeskus Vellamon YouTube-kanavalla. Katsojilla on mahdollisuus esittää esitelmän aikana kysymyksiä kirjoittamalla ne YouTube-kanavan keskustelukenttään. Tilaisuuden lähetys ja tallenne löytyvät osoitteesta youtu.be/0oP1qXRWrM4.
Esitystä on mahdollista tulla seuraamaan myös paikan päälle Vellamon auditorioon.
Luento liittyy Lotta Svärd – Lottatyötä Kymenlaaksossa -pienoisnäyttelyyn, joka on esillä Merikeskus Vellamossa. Näyttelyosiossa tuodaan esille kymenlaaksolaisia lottia ja järjestön tekemää työtä.
Kuvassa on pikkulottia Helilän Kolmikulmassa. Kuva: yksityisarkisto.