Vuoden 1918 sisällissota ja sen jälkiselvittelyt olivat myös kuolemakriisi. Poikkeukselliset kuolintavat olivat traumatisoivia siinä missä monet muutkin sodan aspektit. Yhteistä niin punaisille kuin valkoisillekin oli pyrkiä hautaamaan omansa kunniallisin, aatteen mukaisin menoin. Myös Kotkassa nähtiin kummankin puolen juhlallisia sankarihautauksia. Sodan jälkeen voittajilla oli valta määrätä, minne vainajat sai haudata ja miten heidän muistoaan sai vaalia.

Ilona Pajari on sosiaalihistorian dosentti ja vapaa tutkija, jonka erikoisalaa ovat sodan ja kuoleman historian teemat. Hänen tutkimustensa taustalla oleva yhdistävä tekijä on pyrkimys hahmottaa suomalaisen yhteiskunnan kehitystä 1800-luvulta nykypäivään, erityisesti kansallisten kriisien valossa.

Tietoherkku-luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Keskiviikkoiltaisin klo 17-20 myös kaikkiin Vellamon näyttelyihin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Luento kuuluu Kymenlaakson museoiden yhteistyössä järjestämään luentosarjaan, jossa Kotkan ja Merikeskus Vellamon lisäksi ovat ollet mukana myös Kouvola, Hamina ja Miehikkälä.

Kutsu ystäväsi mukaan :)