Verkossa lähetettävällä maksuttomalla Tietoherkku-luennolla 10.3.2021 klo 17 sukelletaan Fort Slavan linnoituksen jännittävään historiaan. Pienelle Kukourin hiekkasärkälle rakennettiin 1790-luvun alussa pyörölinnoitus Ruotsinsalmea turvaamaan, ja Fort Slava palveli aikoinaan satojen sotilaiden kotina. Myöhemmin linnoitus toimi vankilana, jonka olosuhteita kuvailtiin Siperiaakin ankeammiksi. Nykypäivänä se on ensimmäisenä tervehtimässä Kotkaan mereltä saapuvia.

Fort Slavan vaiheisiin johdattelevat Kymenlaakson museon intendentti Maarit Laitala ja tutkija Vilma Lempiäinen.

”Täällä on sietämättömän ikävää. Juuri minkäänlaisia huvituksia ei ole, minkä vuoksi pelaamme korttia ja kallistelemme maljoja, jotka on valmistettu rusinoista ja paloviinasta. Saamme Sippolasta joka lauantai neljä kannua; se on hyvää viinaa.” Näin muisteli eräs luutnantti vuonna 1847 ajan tappamista Fort Slavassa.

Luento lähetetään YouTube Livenä keskiviikkona 10.3.2021 klo 17. Alla olevasta osoitteesta voit katsoa tilaisuuden tallenteen:
https://www.youtube.com/watch?v=RBcgKHhShSI

Merikeskus Vellamossa kesäkuussa 2020 avautuneen Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn suunnitteluvaiheessa osa mielenkiintoisesta sisällöstä jouduttiin karsimaan, jotta näyttely ei olisi paisunut liian laajaksi. Näitä kiehtovia aiheita avataan näyttelyn kuluessa muilla tavoin, esimerkiksi luentotilaisuuksissa.

Kutsu ystäväsi mukaan :)