Botond Dávid on syntynyt Székelyudvarhelyssa, joka on Romanian unkarilaisvähemmistön asuttaman alueen Székelyföldin tärkeimpiä kaupunkeja. Hän on opiskellut valokuvaajaksi ja sittemmin viestinnän ammattilaiseksi.

Dávid on jo vuosia dokumentoinut eri alueiden ja kansanryhmien perinteisiä asuja ympäri maailmaa. Hänen kokoelmiinsa kuuluu muiden muassa Transilvanian unkarilaisten kansanpukuja esittelevä kuvavalikoima.

Dávid uudistaa etnografisen dokumentoinnin perinteitä. Muotikuvia muistuttavien teosten ja kauniiden nuorten tyttöjen kuvaamisen tarkoituksena on korostaa, etteivät kansanpuvut ole aiemmilta sukupolvilta jääneitä museoesineitä, vaan 2000-luvullakin houkuttelevia muotivaatteita. Menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus muodostavat hänen kuvissaan elävän kokonaisuuden.

Näyttely on avoinna Ruumassa, Merikeskus Vellamo, (katutaso) 12.11.2019-10.1.2020 ti, to-pe 10-17, ke 10-20, maanantaisin ja viikonloppuisin suljettu. Ruumaan on vapaa pääsy.

Kuvattujen kansanpukujen ominaispiirteitä alueittain:

Székelyföld:
Naisten pukuun kuuluvat valkoinen pusero, kotikutoisesta raidallisesta kankaasta ommeltu hame ja liivi sekä valkoinen esiliina. Villahameiden värit ja liivin koristelu vaihtelevat pitäjittäin.

Barcaság:
Puku vastaa tyyliltään csángó-unkarilaisten asua, johon kuuluvat kirjontakoristeinen pusero, avohame ja nahkaliivi.

Kalotaszeg:
Koreaan pukuun kuuluvat mm. valkoinen kirjontakoristeinen pusero, liivi, vekitetty päällyshame ja esiliina. Päähän asetetaan helmin koristeltu pääpanta. Asua täydentää ruusukuvioinen silkkihuivi.

Szilágyság:
Kaupungistumisprosessin ansiosta puku on yksinkertainen. Hame-, liivi- ja esiliinakankaat ovat pikkukuviollista puuvillaa.

Kutsu ystäväsi mukaan :)