Venehalliin on koottu näyttävä valikoima veneitä eri vuosikymmeniltä. Niillä on liikuttu vesillä kilpaa ja huvin vuoksi, on palveltu armeijaa ja rajavartiolaitosta, on kalastettu ja pelastettu.

Venehallin keskeisellä paikalla komeilee 49eR-luokan purjevene, jolla Thomas Johanson ja Jyrki Järvi voittivat kultaa Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000. Vanhempaa olympiahistoriaa edustavat pieni olympiajolla (1928) ja Australian soutukahdeksikko Helsingin vuoden 1952 kisoista.
Linjakas 1930-luvun pikavene osallistui kilpailuihin ja oli sota-aikana armeijan käytössä Laatokalla. Pieni puinen Victoria-vene johdattaa ajatukset Tove Janssoniin, joka matkasi Victorialla kesäpaikkaansa Klovharuun lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.

Perinteistä kymenlaaksolaista veneenrakennustaitoa edustavat mm. summalaisvene Eeva ja vaarin vene sekä Ruotsinsalmen vinttikoira ja kaunissaarelainen meriläinen.

Rajavartiolaitoksen kanssa yhteistyössä toteutettu Merivartiomuseo avaa merivartijoiden työtä kieltolain ajoista aina nykypäivään asti. Esillä ovat rajavartiointia ilmasta hoitaneet Beaver- ja Sääski-vartiolentokoneet ja vartiomoottorivene VMV 11 eli Vemma. Omia meripelastustaitojaan kävijä voi testata simulaattorin avulla.

Tutustu Rajavartiolaitoksen toimintaan.

49er. Kuva Lasse Lecklin.

Kutsu ystäväsi mukaan :)