Kotkalainen valokuvaaja Timo J. Grönlund on koonnut näyttelyn isänsä Paavo Grönlundin (1897–1974) jäämistöstä löytyneistä 1920-luvun valokuvanegatiiveista. Esillä on 27 negatiiveista tuotettua vedosta. Kuvat on otettu Vest Pocket Autographic Kodak ja Welta -kameroilla, jotka nekin nähdään näyttelyssä.

Valokuvien henkilöt ja aihepiirit ovat olleet osa teknisistä innovaatioista innostuneen Paavo Grönlundin sielunmaisemaa ja elämää Reposaaressa. Kaikista kuvista näkee, että tullivirkailijana ja saarelaisena Grönlund rakasti merta ja sataman elämää. Kuvissa 1920-luvun maailma ja ihmiset heräävät henkiin kiehtovasti ja koskettavasti.

Isän nuoruuden valokuvausharrastus tuli Grönlundille yllätyksenä. Löytyneet valokuvat pakottivat salapoliisimatkalle menneisyyteen.

Kaikki alkoi lentokoneesta. Selvitysten jälkeen Grönlund tunnisti Mäntyluodossa otetun lentokonekuvan vuodelta 1928 kuvausajankohdan sekä lentoon ja lentokoneeseen liittyvien yksityiskohtien avulla. Lentopäiväkirjan mukaan kone oli samana vuonna tehnyt pakkolaskun Kotkan edustalle moottorivian takia.

Näyttelyyn voi tutustua maksutta Ruuman aukioloaikoina.

Kuva: Paavo Grönlund

Kutsu ystäväsi mukaan :)