Mosi Heratin pienimuotoinen valokuvanäyttely katsoo Suomea yksin tulleiden nuorten turvapaikanhakijoiden silmin. Vuonna 2015 Suomesta haki turvapaikkaa 3 024 ilman huoltajaa tullutta alaikäistä. Myös Mosi Herati tuli Suomeen Afganistanista alaikäisenä turvapaikanhakijana 2015. Odottaessaan turvapaikkahakemuksensa käsittelyä hän osallistui valokuvauskurssille. Mosista kehittyi valokuvaaja. Nyt hänellä on oleskelulupa, hän valmistuu peruskoulusta 2019 ja koulun ohella kuvaa myös työkseen.

Olen turvassa, mutta yksin.

Valokuvaaja Mosi Herati kertoo: ”Olen joutunut jättämään kotini sodan vuoksi 16-vuotiaana. Nykyisin olen huolissani niistä Lähi-Idän konfliktialueiden lapsista, jotka eivät vielä ole joutuneet jättämään kotejaan eivätkä haluakaan. Tulevaisuudessa minä en halua, että he joutuvat jättämään kotinsa ja pakenemaan EU-maihin, koska tiedän, miten vaikea on elää ilman perhettä tai tietoa siitä, ovatko perheenjäsenet elossa vai ei. Minä toivon, että EU-maat lopettavat aseiden viennin konfliktialueille, koska asevienti vaikuttaa sodan lisääntymiseen ja pakolaiskriisiin.”.

Kiertonäyttelyn on tuottanut SPR:n yksin tulleiden tukihanke. Hankkeen Vaikuttajatiimin alaikäisenä ilman perhettä saapuneet nuoret haluavat olla mukana vaikuttamassa ja rakentamassa yhteiskuntaa. Heihin voi tutustua Instagramissa @spr.yt tai Facebookissa @vaikuttajatiimi

Yksin tulleet on on osa Kotkan rasisminvastaisen viikon ohjelmaa Vellamossa. Näyttely on esillä Merikeskus Vellamon aulassa ja siihen voi tutustua maksutta Vellamon aukioloaikoina ti, to-su 10-17 ja ke 10-20. Maanantaisin Merikeskus Vellamo on suljettu.

Kutsu ystäväsi mukaan :)