Zostera Marina – Muutosten meressä juontaa juurensa Elin&Keinon vuosina 2016-2018 toteuttamaan taiteen ja tieteen yhteistyöhön. Pilottiprojekti Zostera Marinan muut osapuolet olivat Åbo Akademin meribiologian dosentti Christoffer Boström sekä Saaristokeskus Korpoström Korppoossa. Projektissa muokattiin taiteen ja tieteen yhteistyön toimintamalli. Kyseinen meriruohoja ja ilmastonmuutosta käsitellyt pilottiprojekti on tullut päätökseensä, mutta työ meriruohojen parissa jatkuu.

Taideteokset pohjautuvat kurkistuksiin vedenalaiseen maailmaan. Vaikuttavan kaunis meriruohoniitty meren pohjassa sai taiteilijat miettimään, miten tuntematon tämä tärkeä ekosysteemi ihmisille on. Niityt tuottavat runsaasti happea ja sitovat hiilidioksidia, mutta ovat melko huonosti tunnettu tekijä ilmastonmuutosta koskevassa keskustelussa. Elin&Keinon pyrkimyksenä on taiteen keinoin lisätä ympäristötietoisuutta ja nostaa esiin Itämeren arvoa.

Näyttelyssä on molempien taiteilijoiden uusia sekä työparina aiemmin toteutettuja teoksia kuten Insertio, suurikokoinen installaatio, joka sijoitettiin meren pohjaan Fårön saaren tuntumaan. Teos on rakennettu Åbo Akademin meribiologien tutkimuksissaan käyttämiä tekomeriruohoelementtejä mallintaen. Artificial Meadow -teoksen keinuvat meriruohot muistuttavat merenpohjan lumoavasta valon ja liikkeen tanssista. Breath-teoksessa poika hengittää synkronoidusti meriruohojen liikkeen tahdissa viitaten meren rooliin hapen tuottajana.

Zostera Marina -pilottiprojektia ovat tukeneet Koneen Säätiö, Svenska kulturfonden, Konstsamfundet, Niilo Helanderin Säätiö ja Suomen Luonnonsuojelun Säätiön Rafael Kuusakosken muistorahasto.

heininieminen.com/elinkeino
sandranyberg.com/elinkeino-collaboration

Kuva: Elin&Keino: Insertio

Kutsu ystäväsi mukaan :)