Tiedote 14.9.2023

Ruotsinsalmi uusin silmin. Tutkimusta yksissä kansissa. Julkaisupäivä 20.9.2023.

 

Kirja on saatavilla museokauppa Plootusta

 

Uusi Kohtalona Ruotsinsalmi – Tutkimuksia pintaa syvemmältä -julkaisu laajentaa ja syventää samannimisen näyttelyn sisältöjä ja henkilötarinoita. Se tuo uusia näkymiä niin suomalaisten, ruotsalaisten kuin venäläistenkin kohtaloihin Kustaan sodassa ja sitä seuranneina myrskyisinä vuosikymmeninä. Kirjan ja näyttelyn ovat yhteistyössä tuottaneet Kymenlaakson museo sekä Suomen kansallismuseoon kuuluva Suomen merimuseo. 

Nykyinen Kotkan seutu, tuolloinen rajaseudun pikkupitäjä, toimi 1788–1790 Venäjän ja Ruotsin valtataistelun näyttämönä. Ruotsinsalmessa käytiin vuonna 1790 Itämeren suurin meritaistelu, minkä seurauksena meren pohjaan vajosi kymmenittäin sota-aluksia. Rauhanteon jälkeen alueelle rakennettiin linnoituskaupunki. Tätä tarinaa kertomaan syntyivät vuonna 2020 Kotkan Merikeskus Vellamossa avattu Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely ja nyt paljon toivottu ja odotettu Kohtalona Ruotsinsalmi – Tutkimuksia pintaa syvemmältä -julkaisu.

Osa teksteistä on kirjoitettu taustoittamaan näyttelyä, minkä jälkeen tutkimusta on täydennetty ja syvennetty kirjaa varten. Mukana on myös aivan uutta, tähän julkaisuun kirjoitettua aineistoa. Teoksen sivuilla vuorottelevat uusi Ruotsinsalmeen liittyvä tutkimustieto, kepeämmät lyhyet tekstit, koskettavat henkilötarinat sekä kerrontaa elävöittävä kuva-aineisto. Ruotsinsalmen historiaa on koottu monipuolisesti yksiin kansiin. Kirjaa ovat olleet kirjoittamassa Kymenlaakson museon ja Suomen merimuseon tutkijat sekä lukuisat eri alojen tutkijat ja tieteentekijät.

 

Ainutlaatuinen hautausmaa

Kirja alkaa artikkeleilla hämmästyttävän hyvin säilyneistä hylyistä, joiden löytyminen yli 70 vuotta sitten osaltaan herätti kiinnostuksen Kustaan sodan kahta meritaistelua kohtaan. Vuosikymmeniä jatkuneesta mielenkiinnosta huolimatta Ruotsinsalmen hylyistä ei ole saatavilla kattavaa tai ajantasaista julkaisua. ”Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyä tehtäessä toisen meritaistelun kulkua tarkennettiin ja hylkytietoja täydennettiin. Uudessa kirjassa julkaistaan kooste Ruotsinsalmen hylyistä tulevaisuuden tutkimuksia helpottamaan”, kertoo tutkija Vilma Lempiäinen.

 

Kaksi suurta meritaistelua

Kirjan uutta antia tutkimukselle on dosentti Jyrki Paaskosken katsaus Ruotsinsalmen toiseen meritaisteluun tappion kärsineen Venäjän saaristolaivaston perspektiivistä. Toisaalla taas henkilötarinat ja elävät kuvaukset hylyistä nostetuista esineistä tuovat inhimillisen näkökulman elämään sotalaivoilla. Artikkeli kulkutaudeista valottaa sodan aiheuttamaa väestökriisiä.

 

Kukoistava linnoituskaupunki

Taisteluiden jälkeen alueelle nousi Ruotsinsalmen-Kyminlinnan kaksoislinnoitus. Ruotsinsalmen linnoituskaupungista muodostui nopeasti vilkas ja kansainvälinen nuorten ihmisten yhdyskunta. Kirjan kolmas osio kertoo linnoituskaupungin rakentamisesta, asukkaista, elinkeinoista ja lyhyeksi jääneestä kukoistuksesta. Tutkimuksen myötä tieto tuhoutuneesta ja arvoituksellisesta suurasutuksesta on vähitellen lisääntynyt. Kadonnut Ruotsinsalmi on jalkojemme alla, huomaamattomana mutta läsnä.

 

Kaiken keskellä ihminen

Valokuvaaja Elina Simosen ottamat historiallisten henkilöiden modernit muotokuvat tuovat Ruotsinsalmessa eläneiden ja kuolleiden kohtalot tähän päivään. Ne muistuttavat siitä, että valtakuntien valtapyrkimysten ja konfliktien pyörteissä on aina ihminen. Kirjan kuvitusta täydentävät historialliset arkistokuvat, kartat, valokuvat ja Ruotsinsalmeen liittyvien esineiden kuvat.

 

Kohtalona Ruotsinsalmi – Tutkimuksia pintaa syvemmältä
Toimittaneet Vilma Lempiäinen, Johanna Aartomaa, Maarit Laitala ja Erik Tirkkonen
Kymenlaakson museo ja Suomen merimuseo 2023
ISBN 978-952-7485-52-1
Hinta 34 €
Sivuja 307

Kirjan julkaisupäivä on 20.9.2023
Julkaisupäivänä 20.9.2023 klo 17 järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus Merikeskus Vellamon auditoriossa. Tilaisuuden alussa kirjan toimittamisesta vastannut tutkija Vilma Lempiäinen esittelee julkaisun. Sen jälkeen vuorossa on paneelikeskustelu Ruotsinsalmen kulttuuriperinnöstä ja sen merkityksestä.
Tapahtumatiedot:
merikeskusvellamo.fi/erikoistietoherkku-ruotsinsalmi-kirjan-julkistus/

 

Lisätietoja
Vilma Lempiäinen, vilma.lempiainen@kotka.fi, 040 350 6365
Maarit Laitala, maarit.laitala@kotka.fi, 040 350 6369

 

Mediakuvat
Kirjan kansikuva:
https://drive.google.com/file/d/1Np8uBUfLYPywQqr37x6qo6ZLnCB8vSWi/view?usp=sharing

 

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn kuvapankki:
https://museovirasto.kuvat.fi/kuvat/Teemakokonaisuuksia/Kohtalona+Ruotsinsalmi/

Kirjoittajat
Iisa Aaltonen, väitöskirjatutkija, FM, YTM
Johanna Aartomaa, museolehtori, FM, Suomen merimuseo
Vesa Alén, intendentti, FM, Kymenlaakson museo
Juha-Matti Granqvist, FT
Harry Halén, FL, FT h.c.
Sampsa Hatakka, FT
Jouko Hartikainen, väitöskirjatutkija, FM
Mikko Huhtamies, dosentti, FT
Ilkka Kaskinen, arkeologi
Timo Kunttu, intendentti, FM, Suomen merimuseo
Marita Kykyri, arkeologi, FM, Kymenlaakson museo
Maarit Laitala, museolehtori, intendentti, FM, Kymenlaakson museo
Vilma Lempiäinen, tutkija, FM, Kymenlaakson museo
Marcus Lepola, väitöskirjatutkija, kansatieteilijä, FM
Elina Maaniitty, väitöskirjatutkija, FM
Tiina Mertanen, museopalvelujohtaja, FM, Suomen kansallismuseo
Jyrki Paaskoski, dosentti, FT
Aaro Sahari, FT
Erik Tirkkonen, näyttelyamanuenssi, FM, Suomen merimuseo
Kati Toivanen, väitöskirjatutkija, FM

Kutsu ystäväsi mukaan :)