Sykähdyttäviä tarinoita, joihin saa myös osallistua.

Opastus on helpoin käyttöliittymä museoon. Oppaan avulla saat monipuolisista näyttelyistämme enemmän irti. Opastuksissa huomioidaan ikä, opetussuunnitelmat ja toiminnallisuus – valitse opastus itse tai anna meidän suositella ryhmällesi sopivaa sisältöä.

Alle 18-vuotiaat pääsevät maksutta Merikeskus Vellamon näyttelyihin. Lukio- ja ammattikouluryhmien mukana myös jo 18 vuotta täyttäneet oppilaat sekä koulun henkilökunta (opettajat, koulunkäynninohjaajat ja avustajat) pääsevät ryhmän mukana maksutta. Muilta mukana tulevilta aikuisilta veloitetaan pääsymaksu ryhmähintaan 9 €/henkilö. Opettajat voivat suunnitella museovierailua etukäteen ilmaiseksi.

Koululaisopastukset koskevat peruskouluja, lukioita ja ammattikouluja (toisen asteen opetus). Koululaisopastuksen hinta arkisin syys- ja kevätlukukauden aikana on 50 €. Muina aikoina järjestettävät opastukset (esim. kesäkurssit ja leirikoulut) maksavat 70 €. Muille opetusta tarjoaville tahoille (ammattikorkeakoulut, yliopistot, aikuiskoulutus) opastuksen hinta on 70 €. Puun vuoro -opastukset ovat kotkalaisille kouluille maksuttomia lukuun ottamatta toukokuuta, jolloin kaikki opastukset ovat maksullisia.

Maksut voi maksaa käteisellä, yleisimmillä maksukorteilla tai laskulla. Laskun loppusummaan lisätään 5 euron käsittelymaksu. Mikäli valitsette maksutavaksi laskun, pyydämme ilmoittamaan laskutusosoitteen etukäteen, sillä se sujuvoittaa palvelua paikan päällä.

Opastettavan ryhmän koko on enintään 25 oppilasta (yksi luokka). Samassa näyttelyssä voi olla enintään kaksi ryhmää samanaikaisesti. Opastusten kesto on 30-60 minuuttia.

Kouluryhmät voivat tutustua näyttelyihin myös omatoimisesti. Ruuhkien välttämiseksi pyydämme myös näyttelyissä itsenäisesti vierailevia ryhmiä sopimaan tulostaan etukäteen ottamalla yhteyttä Vellamon asiakaspalveluun.

Varaukset: 040 350 0497, info@merikeskusvellamo.fi

Piirroskuva Laivakoira Vellusta

Opastukset kouluille

Eskarit-kolmoset:
Laivakoira Vellun tassunjäljissä
Kohtalona Ruotsinsalmi
Jäänmurtaja Tarmo (taas keväällä 2023!)

Luokat 4-6:
Kohtalona Ruotsinsalmi
Puun vuoro
Pohjantähti, Etelän risti
Jäänmurtaja Tarmo

Luokat 7-9:
Kohtalona Ruotsinsalmi
Puun vuoro
Pohjantähti, Etelän risti
Jäänmurtaja Tarmo

Lukiot ja ammattikoulut:
Kohtalona Ruotsinsalmi
Puun vuoro
Pohjantähti, Etelän risti
Jäänmurtaja Tarmo

Kaksi poikaa ja Vellamon opas Ruotsinsalmen kolmiulotteisen pienoismallin äärellä

 

Mikä näistä sopisi luokallesi?

Laivakoira Vellun tassunjäljissä
Toiminnallinen opastus tutustuttaa Suomen merimuseon päänäyttelyyn. Laivakoira Vellun jättämät jäljet johdattavat toimintapisteisiin eikä historiallista tietoakaan unohdeta. Matkan varrella kokeillaan mm. ankkurinnostoa ja laivanlastausta.

Näkymä museon näyttelytilaan, seinällä vilkuttelee piirretty Vellu-koira ja lattiaan on teipattu sen tassunjäljet

Kuva: Soile Tirilä

 

Kohtalona Ruotsinsalmi
Uusi monivuotinen suurnäyttelymme kertoo Itämeren merkittävimmän meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan.

Alakoulut:
Millaista oli arki Ruotsinsalmen linnoituskaupungin kaduilla ja kujilla? Mitä syötiin, miten pukeuduttiin? Entä miten juhlittiin? Toiminnallinen opastus johdattaa kävijät Ruotsinsalmen merilinnoituksen elämään.

Yläkoulut, lukiot & ammattikoulut:
Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely tarjoaa kotiseudun historian lisäksi mahdollisuuden käsitellä monimutkaisia konflikteja eri näkökulmineen.

Lisätietoa: Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn verkkosivut. Muista myös Vellamo-kanava, jota voi käyttää koulussa itsenäisesti tai museokäynnin tukena. Videot, kuvat, teemaa taustoittavat tekstit ja 3D-mallit perehdyttävät 1700-luvun historiaan, ihmisiin ja Kotkan seudun tapahtumiin.

Museo-opas, lapsia sekä aikuisia kolmiulotteisen kartan äärellä näyttelyssä

Kuva: Visit Kotka-Hamina

 

Puun vuoro
Puun vuoro on kunnianosoitus Kymenlaakson 150-vuotiaalle metsäteollisuudelle ja sen tekijöille. 1870-luvulta lähtien sahat, puuhiomot, sellu-, paperi- ja kartonkitehtaat ovat olleet keskeisesti vaikuttamassa Kotkan ja koko Kymenlaakson kehitykseen. Maailma muuttuu, mutta puu on edelleen läsnä meidän kaikkien arjessa. Perinteisten paperien ja kartonkien rinnalle jalostuu bioinnovaatioista tuotteita, joita ei heti puupohjaisiksi hoksaisi. Aika näyttää, mihin puu vielä taipuu.

kaksi lasta ja aikuista tutustuvat näyttelyssä paperitehtaan valvontapöydän mallinokseen.

Kuva: Marko Laukkarinen

 

Pohjantähti, Etelän risti
Suomen merimuseon päänäyttely kertoo merenkulun historiasta ja nykypäivästä teemoittain. Aiheina ovat mm. merenkulkija, merikauppa, laivamatkustaminen ja vaarallinen meri sekä pohjoisen merenkulkumme erikoisuus, talvimerenkulku.

Merimuseon näyttelytilaa, jossa seinällä teksti NAVIGOINTI

Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.

 

Jäänmurtaja Tarmo (taas keväällä 2023!)
Vuonna 1907 valmistunut Tarmo on ollut mukana monessa Suomen historian käännekohdassa. Opastuksen voi tilata Tarmon aukioloaikoina, kevätretkikaudella yhdelle opastusryhmälle kerrallaan. Suositusryhmäkoko 10-20 henkilöä/yksi kouluryhmä. Huomaattehan, että Tarmo ei ole saavutettava kohde, vaan aluksella on portaita.

Tarmoon ja sen historiaan voi tutustua ennen tai jälkeen museokäynnin myös verkossa. Tervetuloa jäänmurtaja Tarmon virtuaalikierrokselle!

Kaksi poikaa Tarmon konehuoneessa katselemassa ylöspäin

Kuva: Harri Tarvainen

» Tästä koko näyttelytarjontaamme

Kutsu ystäväsi mukaan :)