Koettavaa kaikille aisteille.

Sykähdyttäviä tarinoita, joihin saa myös osallistua.
Opastus on helpoin käyttöliittymä museoon. Oppaan avulla saat irti monipuolisista näyttelyistämme enemmän. Opastuksissa huomioidaan ikä, opetussuunnitelmat ja toiminnallisuus – valitse opastus itse tai anna meidän suositella ryhmällesi sopivaa sisältöä.

Koululaisopastukset koskevat peruskouluja, lukioita ja ammattikouluja (toisen asteen opetus). Koululaisopastuksen hinta arkisin syys- ja kevätlukukauden aikana on 20-40 €. Muina aikoina järjestettävät opastukset (esim. kesäkurssit ja leirikoulut) maksavat 60 €.

Muille opetusta tarjoaville tahoille (ammattikorkeakoulut, yliopistot, aikuiskoulutus) opastuksen hinta on 60 €.

 

Opastukset kouluille

Kohtalona Ruotsinsalmi

Uusi monivuotinen suurnäyttelymme kertoo Itämeren merkittävimmän meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan. Näyttelyyn voi varata yleisopastuksen jo nyt, mutta tulemme käsikirjoittamaan näyttelyyn myös koululaisopastuksen, jossa aihetta katsotaan kansainvälisyyden ja konfliktien näkökulmasta luokka-asteesta riippuen.

Näyttelyn ovat tuottaneet Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo.

 • tiistai-perjantai, kesto 45 min – 1 tunti
 • 40 €/opas

Varaukset: 040 350 0497 tai info@merikeskusvellamo.fi

Lisätietoa näyttelystä: Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn verkkosivut.

Kannattaa myös tutustua Vellamo-kanavaan, jota voi käyttää koulussa itsenäisesti tai museokäynnin tukena tutustuen videoiden, kuvien, teemaa taustoittavien tekstien ja 3D-mallien avulla 1700-luvun historiaan, ihmisiin ja Kotkan seudun tapahtumiin.

Kuuntele vaikka säveltäjä Atso Almilan ajatuksia meritaistelun säveltämisestä sinfoniaksi tai katso, mitä meriarkeologi ajattelee sukelluksesta hylylle. Selvitä, mikä ihme on morsiuskampa. Mukana on myös häivähdys hovien loistoa, kirjavinkki 1700-luvun bestseller-kirjallisuuteen sekä leikkimielinen Kuka Ruotsinsalmen henkilö olisit -testi.

Kuva: Elina Simonen

 

Merimonsterit

Kun maa oli litteä ja meri kuhisi hirviöitä…! Opastetulla kierroksella tutustutaan jännittävien monstereiden lisäksi myöhäiskeskiaikaiseen Carta Marina -karttaan ja myös yleisemmällä tasolla karttojen merkitykseen merenkulussa. Lisäksi pohditaan, mistä hirviölegendat saivat alkunsa ja mitä merenpinnan alta löytyy. Esiin nousee myös nykyajan suurin merihirviö, muovi.

 • tiistai-perjantai, kesto 1 tunti
 • esiopetus, 1.-6. luokat
 • 40 €/opas

Varaukset: 040 350 0497 tai info@merikeskusvellamo.fi

Kuva: Kuvagalleria Kotka

 

Lasia kaikille
Karhulan lasitehdas (1889–2009) oli yksi Suomen merkittävimmistä lasitehtaista. 1930-luvulla Karhula oli keskeisessä roolissa, kun suomalainen lasimuotoilu loi oman ilmaisukielensä ja teki kansainvälisen läpimurtonsa. Taidelasia isompi vaikutus suomalaisten arkeen oli kuitenkin muilla tuotteilla. Karhula ehti valmistaa yli sadan vuoden taipaleensa aikana satoja miljoonia lasipakkauksia ja lukuisia muita tuotteita. Suomen viimeisenä pakkauslasitehtaana se vastasi parikymmentä vuotta yksin alan tuotannosta maassa. Näyttely kertoo tehtaan tuotannon moninaisuudesta, tekijöiden ammattitaidosta ja lasiteollisuuden muutoksesta. Esillä on yli tuhat lasiesinettä arkisista lasitölkeistä kuriositeetteihin ja 1930-luvun maailmannäyttelyiden tähtiin.

 • tiistai-perjantai, kesto 45 min
 • yläkoulut, lukiot, ammatilliset koulut
 • maksuton kotkalaisille kouluryhmille, muut kouluryhmät 40 €/opas

Varaukset: 040 350 0497 tai info@merikeskusvellamo.fi

Huom! Kysy myös alakoululaisille suunnattua toiminnallista Lasia lapsille -opastusta. Kesto ja hinnat kuten Lasia kaikille -opastuksessa, tiedustelut ja varaukset museolehtori Maarit Laitala, 040 350 6369 tai maarit.laitala@kotka.fi

Kuva: Vesa Alén

 

Merta ja menneisyyttä
Merta ja menneisyyttä -kierroksella ennätetään kiertää jotakuinkin koko Vellamo ja perehtyä Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon keskeisiin teemoihin. Opastus on tuhti paketti, jonka monipuoliset aiheet vaihtelevat merihistoriasta seutukunnan tarinoihin.

 • tiistai-sunnuntai, kesto 1 tunti
 • yläkoulut, lukiot
 • 40 €/opas

Varaukset: info@merikeskusvellamo.fi tai 040 350 0497

Kouluryhmät voivat tutustua näyttelyihin myös omatoimisesti.

» Tästä koko näyttelytarjontaamme

Kutsu ystäväsi mukaan :)