Ratsupolusta Rantatieksi, Rantatiestä moottoritieksi. Tie, sen tekijät ja kulkijat.
Suoraa ja tasaista. Sellaista on E18-moottoritie, joka vie autoilijaa pikavauhtia halki eteläisen Suomen. Samaa matkaa on taitettu jo keskiajalla, mutta silloin vauhti ja kulkupelit olivat aivan toista, tiestä puhumattakaan. Vaatimaton ratsupolku oli kuitenkin tärkeä reitti Turun ja Viipurin linnojen välillä.

Ratsupolusta kasvoi vähä vähältä yhä leveämpi Suuri Rantatie, jota käyttivät sotajoukot, kruunun eli valtion asioilla liikkuneet virkamiehet ja tavallinen kansa. Toiset taittoivat taivalta hevoskyydillä, toiset jalan. Lepohetken tarjosi pysähdys kestikievarissa, jossa matkaajat saivat ruokaa, juomaa ja yösijan.

Suurimman muutoksen tie koki 1900-luvulla, kun autot syrjäyttivät hevospelit eikä maiseman halki kiemurteleva tie enää kelvannut kiireisille kulkijoille. Ihanteeksi tulivat suorat tiet. Kulkuväylä kasvoi ensin valtatieksi ja sitten nelikaistaiseksi moottoritieksi. Kestikievareiden tilalle tulivat huoltoasemat, hotellit ja motellit.

”Mutkat suoriksi” -näyttelyn lisäksi kokonaisuutta täydentävät ensimmäiset paikallisiin aiheisiin keskittyvät Mosaiikki-pienoisnäyttelyt sekä värikylläinen lasten leikkialue Leikkimö.

Leikkimö tarjoaa nimensä mukaisesti mahdollisuuden leikkiä museossa. Lapset voivat leikkiä bussileikkiä tai käydä kauppaa kauppahallissa, pelata muistipeliä tai esittää omaa nukketeatteriaan.

”Mutkat suoriksi” -näyttely on tehty yhteistyössä valtakunnallisen tieliikenteen erikoismuseon Mobilian kanssa. Näyttelyä ovat lisäksi tukeneet liikenne- ja viestintäministeriö, A. Ahlström Kiinteistöt Oy, Cursor Oy, Jyrkilä Oy ja Valtatie 7 Oy.

Näyttely on avoinna 30.9.2018 asti.

Fiat 127 vuosimallia 1980. Istu sisään ja kuuntele ajan musiikkia! Kuva Tiina Hakuli.

Kutsu ystäväsi mukaan :)