Tulivuori Vesuviuksen purkaus vuonna 79 jaa. on yksi historian tunnetuimmista luonnonkatastrofeista. Sen seurauksena tuhkaan hautautuneet Pompejin ja Herculaneumin kaupungit löydettiin uudestaan vasta 1700-luvulla, mistä asti ne ovat olleet laajojen, yhä jatkuvien arkeologisten tutkimusten kohteena. Uutta tietoa näiden roomalaisten kaupunkien ja Vesuviuksen purkauksen viimeisistä hetkistä karttuu tänäkin päivänä.

Pako Pompejista on kertomus Pompejin ja Herculaneumin asukkaista, arkisesta elämästä ja kaupunkien tuhosta. Näyttely tuo myös esille aiemmin vähemmälle huomiolle jääneen näkökulman Pompejin tuhoon ja pelastustöihin: Rooman laivaston yrityksen pelastaa alueen asukkaita mereltä käsin. Samalla kerrotaan laivaston merkityksestä Rooman imperiumin synnyssä sekä rauhan ja kauppayhteyksien turvaamisessa.

Näyttelyssä nähdään noin 120 alkuperäisesinettä Italiasta, niin meriarkeologisia löytöjä kuin arkeologista esineistöä. Pako Pompejista -näyttelyn ovat tuottaneet italialaiset Expona ja Contemporanea Progetti yhdessä Suomen kansallismuseon kanssa, ja se toteutetaan Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteistyönä. Näyttely perustuu alun perin Australian kansalliseen merimuseoon suunniteltuun näyttelykonseptiin.

Näyttely on esillä Merikeskus Vellamossa Kotkassa 31.3. – 1.10.2023.

Kutsu ystäväsi mukaan :)