Rakastan uimista järvien pehmoisissa vesissä ja snorklaamista suolaisten merien rannoilla.

Kymenlaakson museossa esillä oleva näyttely esittelee keramiikkataitelijana ja kuvanveistäjänä pitkän uran tehneen Johanna Rytkölän vesiaiheisia teoksia kymmenen vuoden ajalta.

Hydrosfääri eli vesikehä koostuu maailman kaikista vesistä: meristä, järvistä, joista, puroista, lammista, magman vesistä, jäätiköistä, kasvillisuuden ja ilmakehän vesistä.

Abstrahoiduissa veistoksissa yhdistyvät vastakkaiset ilmiöt, vesistöjen ja merien lumoava kauneus ja ympäristökatastrofien vastenmielisyys. Johanna Rytkölä yhdistää taiteessaan omakohtaisia huomioita mielikuvituksellisiin selkeisiin muotoihin ja raikkaisiin väreihin. Teoksissa on positiivista asennetta, sillä ilman optimismia ei hyviä asioita saavuteta.

Johanna Rytkölä käyttää materiaalinaan etupäässä savea, joka kovassa kuumudessa saa lopullisen muotonsa keramiikkana. Öljymäiset, roiskuvat ja valuvat keraamiset lasitukset viimeistelevät lopputuloksen. Mattapinnat muodostavat kontrastin kirkkaille metallinhohtoisille yksityiskohdille.

Vesikehän ympäröimä Kymenlaakson museossa on Johanna Rytkölän tähän asti laajin yksityisnäyttely. Sen suurin teos on 2,66 metriä korkea Syvänteen kuningatar, joka on valmistettu Posiolla Arktisen keramiikkakeskuksen residenssissä. Se on esillä toista kertaa. Uusimmat teokset ovat vuonna 2023 valmistuneet Ensilumi Itämerellä, Maininkeja ulapalla ja Tähdet meren yllä. Kymenlaakson museossa esillä olevan kokonaisuuden näyttelyarkkitehtina on toiminut Eevi Rola. Näyttely on saanut Museovirastolta valtionavustusta.

Johanna Rytkölä (s. 1956) on valmistunut kuvataideopettajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1982 ja taiteen maisteriksi keramiikkataiteen osastolta vuonna 1986. Rytkölän veistoksia on lukuisissa kokoelmissa Suomessa ja ulkomailla. Hän on voittanut taiteellaan kansainvälisiä palkintoja, osallistunut lukuisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin ympäri maailmaa sekä pitänyt useita yksityisnäyttelyitä.

Kuvat: Kymenlaakson museo.

 

Huomaa myös tulevat tapahtumat näyttelyyn liittyen:

21.3.2024 klo 11-11.30
Lounastreffit: Vesikehän ympäröimä. Taiteilija Johanna Rytkölä esittelee näyttelyään

13.4.2024 klo 12-14
Taiteilijatapaaminen: Johanna Rytkölä

 

Tästä lippukauppaan

 

Johanna Rytkölän verkkosivut

 

Kutsu ystäväsi mukaan :)