Rakastan uimista järvien pehmoisissa vesissä ja snorklaamista suolaisten merien rannoilla.

Kymenlaakson museossa esillä oleva näyttely esittelee keramiikkataitelijana ja kuvanveistäjänä pitkän uran tehneen Johanna Rytkölän vesiaiheisia teoksia kymmenen vuoden ajalta.

Hydrosfääri eli vesikehä koostuu maailman kaikista vesistä: meristä, järvistä, joista, puroista, lammista, magman vesistä, jäätiköistä, kasvillisuuden ja ilmakehän vesistä.

Abstrahoiduissa veistoksissa yhdistyvät vastakkaiset ilmiöt, vesistöjen ja merien lumoava kauneus ja ympäristökatastrofien vastenmielisyys. Johanna Rytkölä yhdistää taiteessaan omakohtaisia huomioita mielikuvituksellisiin selkeisiin muotoihin ja raikkaisiin väreihin. Teoksissa on positiivista asennetta, sillä ilman optimismia ei hyviä asioita saavuteta.

Johanna Rytkölä käyttää materiaalinaan etupäässä savea, joka kovassa kuumudessa saa lopullisen muotonsa keramiikkana. Öljymäiset, roiskuvat ja valuvat keraamiset lasitukset viimeistelevät lopputuloksen. Mattapinnat muodostavat kontrastin kirkkaille metallinhohtoisille yksityiskohdille.

Johanna Rytkölä (s. 1956) on valmistunut kuvataideopettajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1982 ja taiteen maisteriksi keramiikkataiteen osastolta vuonna 1986. Rytkölän veistoksia on lukuisissa kokoelmissa Suomessa ja ulkomailla. Hän on voittanut taiteellaan kansainvälisiä palkintoja, osallistunut lukuisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin ympäri maailmaa sekä pitänyt useita yksityisnäyttelyitä.

Johanna Rytkölän verkkosivut

Kuva: Johanna Rytkölän teos Sukelluksia kesäyössä IV

Kutsu ystäväsi mukaan :)