Merikeskus Vellamon kesä 2024

Suomen merimuseon museoalukset Tarmo ja Kemi, Kymenlaakson museon/Merivartiomuseon Telkkä sekä ulkonäyttelytila Kuuri avautuvat kesäkauteen 14.5.2024 ja ovat avoinna 1.9.2024 asti. Kesän pidennetyt aukiolot ovat voimassa 3.6.-11.8.2024, jolloin kaikki Merikeskus Vellamon näyttelyt ovat avoinna joka päivä.

Varissaaressa sijaitsevaan Ruotsinsalmi-paviljonkiin pääsee tutustumaan maksutta ravintola Vaakun aukiolopäivinä.

Museokierroksen lomassa voi virkistäytyä vaikkapa ravintola Laakongin merellisellä terassilla tai Vellamon katon näköalapaikalla. Museokauppa Plootusta löytyvät tyylikkäät matkamuistot ja kestävät viemiset.

Tervetuloa viihtymään!

Aukioloajat, pääsymaksut ja saapuminen
Vellamon näyttelyt
Museoalukset
Ravintola
Museokauppa

Yleisöopastukset Merikeskus Vellamossa

Oceanista – muoti ja meri -näyttely
Tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin 25.6.-10.8.2024 klo 12-12.30
Opastuksella kuullaan, kuinka huippumuoti on lainannut merenkulkijoiden tyyliä ja kulttuuria vuosikymmenten ajan. Suomen merimuseon näyttelyssä nähdään kansainvälisesti tunnettujen muotitalojen ja suomalaisten suunnittelijoiden merestä inspiroitunutta muotia.

Aarnikotkan siipien alla -näyttely
Keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin 26.6.-11.8.2024 klo 12-12.30
Metsäteollisuus on pitkään toiminut taiteen ja kulttuurin mesenaattina. Kymenlaakson museon näyttelyopastuksella tutustutaan UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmien teoksiin, jotka avaavat metsien merkitystä ja Kymenlaakson teollisuushistoriaa taiteen keinoin.

Aarnikotkan siipien alla -näyttelyyn järjestetään lisäksi Lounastreffit-opastus torstaina 15.8.2024 klo 11-11.30.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely
Merivoimien vuosipäivänä eli tiistaina 9.7.2024 klo 11-11.30 ja 15-15.30.
Kierros kertoo Ruotsinsalmen toisesta meritaistelusta, Kustaan sodan seurauksena syntyneestä linnoituskaupungista ja Kotkan edustalla olevista hylyistä.

Yleisöopastukset sisältyvät Merikeskus Vellamon pääsymaksuun 15/10 €/Museokortti tai Kaikukortti, alle 18-vuotiaat maksutta.

Pääsymaksuun sisältyvät yleisöopastukset on suunnattu itsenäisille kävijöille. Maksulliset ryhmäopastukset tulee varata etukäteen, info@merikeskusvellamo.fi, 040 350 0497.

Kuvan keskellä kävelee merimieshenkisesti pukeutunut nuori mies katsoen vinosti oikealle, taustalla värikästä abstraktia kuviota.
Ilmakuva Vellamon museolaiturista, jossa punaisena hohkaa majakkalaiva Kemi vierellään pienempiä aluksia ja taustallaan Vellamon rakennus

Yleisöopastukset museoaluksilla

Majakkalaiva Kemi
Maanantaisin 3.6.-5.8.2024 klo 13.30-14
Opastuksella perehdytään majakkalaivan arkeen ja lisäksi havainnoidaan meriympäristöä. Kierros alkaa laiturilta, ja ryhmään mahtuu 20 henkilöä. Kemiin voi tutustua myös itsenäisesti ohjatun kiertosuunnan mukaan ja kuunnella samalla suomenkielisiä äänitarinoita aluksen arjesta.

Kemillä järjestetään yleisöopastus myös Itämeripäivänä eli to 29.8.2024 klo 11-11.30 ja 15-15.30.

Jäänmurtaja Tarmo
Ti-su 4.6.-11.8.2024 klo 13.30-14.30
Opastuksella perehdytään 117-vuotiaan höyryjäänmurtajan arkeen ja dramaattisiinkin vaiheisiin. Kierros alkaa laiturilta, ja ryhmään mahtuu 20 henkilöä. Tarmoon voi tutustua myös itsenäisesti ohjatun kiertosuunnan mukaan.

Tarmolla järjestetään yleisöopastus myös sunnuntaina 1.9.2024 klo 12-13. Opastus liittyy Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot -teemavuoteen.

Vartiolaiva Telkkä
Telkällä ei järjestetä yleisöopastuksia, vaan alukseen tutustutaan itsenäisesti. Lisäksi paikalla on opas, joka kertoo mielellään lisää aluksen historiasta ja elämästä pienellä vartiolaivalla.

Yleisöopastukset sisältyvät alusten pääsymaksuun 10 €/Museokortti tai Kaikukortti, alle 18-vuotiaat maksutta. Pääsyliput Vellamon lipunmyynnistä.

Pääsymaksuun sisältyvät yleisöopastukset on suunnattu itsenäisille kävijöille. Maksulliset ryhmäopastukset tulee varata etukäteen, info@merikeskusvellamo.fi, 040 350 0497.

Huomaattehan, etteivät alukset ole esteettömiä, vaan niissä on portaita ja paikoin ahdasta.

Perheille

Aarnikotkan siipien alla. Omatoimitehtävä lapsille ja koko perheelle.
Bongaa Aarnikotkan siipien alla -näyttelyn tauluista yksityiskohtia ja merkitse löytösi tehtävälomakkeeseen. Lomakkeen palauttajalle pieni palkinto.

Lasten kierros. Toimintapisteet kartalla.
Lapsille on jaossa oma kartta, jonka avulla museoista on helpointa löytää ne kaikkein hauskimmat pisteet.

Lue lisää Perheille-sivulta. 

Muutokset mahdollisia.

 

Verner Thomén maalaus Kymintehdas vuodelta 1932. Taustalla punainen tehdasrakennus piippuineen, etualalla vuolaana virtaava joki koskineen.

Maksutonta koettavaa

Ruotsinsalmi-paviljonki
Suositun Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelymme tarinoihin voi kesäaikaan syventyä myös Varissaaren Ruotsinsalmi-paviljongissa. Varissaari sijaitsee aivan meritaisteluiden tapahtumapaikalla, ja saarelle rakennettiin Kustaan sodan jälkeen linnoitteita.

Ulkonäyttelytila Kuuri
Vellamon pääovia vastapäätä sijaitsee kesällä avoinna oleva ulkonäyttelytila Kuuri, jossa on esillä mm. poliisien käyttämä Tiiskeri 770 (1984) sekä Kultaranta II (1929), joka palveli Suomen presidenttejä Relanderista Kekkoseen.

Happihyppely
Vellamon tarinoiden lonkerot ulottuvat myös piha-alueelle ja tarjoavat vuoden ympäri mahdollisuuden happihyppelyyn kohteelta toiselle. Tiesitkö, että myös satamanosturit ovat museoesineitä? Samoin vaikkapa kellopoijut ja magneettimiinanraivain eli ”Pikku miinapölkky”.